De 13 opvoed-valkuilen

Geen categorie

Valkuil

Zoals we allemaal weten zijn er verschillende methoden om kinderen op te voeden. Er bestaan positieve methoden van opvoeden, en er bestaan destructieve oftewel erg negatieve, kapotmakende methoden van opvoeden. 

Onder de negatieve opvoedmethode zijn er 13 opvoed-valkuilen te noemen die erg schadelijk zijn voor de psychische, lichamelijke en emotionele ontwikkeling van je kind.

Dit zijn de 13 opvoed-valkuilen: 

  1. Uitschelden, slaan, (alles wat te maken heeft met kindermishandeling)
  2. Dreigen (Als je nu niet stopt dan doe ik je wat!)
  3. Kleineren (Je doet niks goed!)
  4. Commanderen (Doe dit, doe dat!)
  5. Oordelen, beschuldigen ( Jij hebt dat opzettelijk gedaan!)
  6. Belachelijk maken (Wat ben jij een aansteller!)
  7. Beschamen (Schaam je!) ( Wat ben jij een bemoeial!)
  8. Interpreteren ( Je wilt alleen maar aandacht trekken)
  9. Oorzaken vaststellen (Je probeert me op stang te jagen!)
  10. Beleren (Aardige kinderen doen dat niet)
  11. Instrueren ( Spoel dat bord eens even af zeg!)
  12. Preken (Je hoort je eigen rommel op te ruimen)
  13. Sussen (Stil, huil niet zo veel, je huilt al een uur. Nu is het genoeg)

Waarom zijn deze methoden schadelijk?
Deze methoden zijn schadelijk omdat ze het zelfbeeld van je kind kapot maken, ze het kind geen probleemoplossend vermogen aanleren en ze het kind niet aanleren rekening te houden met anderen. Bij nummer 6 en nummer 13, is het zo dat je je kind niet serieus neemt en je je kind leert zijn emoties te onderdrukken. Als je een kind continu gaat instrueren hoe dingen behoren te gaan, krijgt hij het gevoel dat jij hem niet vertrouwt omdat hij zelf geen oplossing kan bedenken. Terwijl als je een kind wat stuurt, en hem vraagt: ‘Hoe zou jij dit oplossen’, dan zie je dat een kind vaak heel creatief is in het bedenken van een oplossing.
Straffen en belonen in de zin van manipuleren zijn ook schadelijk voor de ontwikkeling van het kind omdat ze het kind het gevoel geven dat het kind verkeerd is in plaats van het gedrag. Bij manipuleren misbruik je als ouder je macht. Omdat je groter en ouder bent heb je sowieso overmacht op een kind. Dit moet je niet misbruiken als ouder door te gaan manipuleren. Dreigen maakt een kind angstig. Bij uitschelden, kleineren, belachelijk maken en beschamen maak je het zelfbeeld van je kind kapot. Hij zal zich allereerst ontzettend rot gaan voelen, en ook minderwaardig of zelfs waardeloos.
Wees hier bewust van.

See it, Stop it.

Als maker van deze site en alle artikelen heb ik automatisch het auteursrecht.
Alle artikelen van deze site zijn tevens auteursrechtelijk beschermd, het is niet toegestaan om deze zonder mijn toestemming te publiceren!

Plaats een reactie